Wat je moet weten.


Waar u op moet letten bij de vergelijking van Wattage op de gloeilamp en de aan te schaffen LED-lamp.

Waar u bij energiezuinige lampen ook op moet letten, is de juiste hoeveelheid licht, ofwel de lichtsterkte. Hetzelfde aantal watt kiezen als de gloeilamp heeft, is niet handig: energiezuinige lampen geven namelijk bij hetzelfde aantal watt veel meer licht.
Kijk voortaan liever naar het aantal lumen (vermeld op de verpakking als lm): dat is de hoeveelheid licht die een lamp geeft. De bovenstaande tabel laat zien hoeveel lumen een energiezuinige lamp moet geven, om een bepaalde gloeilamp te vervangen.Dimbare LED-lampen en de extra opbrengst. 

Sommige LED- en spaarlampen zijn dimbaar, andere niet. Kijk op de verpakking: het staat aangegeven als de lamp niet dimbaar is, of als een speciale dimmer nodig is. Halogeenlampen werken altijd met een gewone gloeilampdimmer.

Maar een halogeen- of gloeilamp dimmen is niet slim: het stroomverbruik gaat minder omlaag dan de lichtsterkte afneemt. Dimt u tot half zoveel licht, dan daalt het stroomverbruik maar tot 75 procent. Bij dimbare Led-lampen daalt het elektriciteitsgebruik wel nagenoeg evenredig. Sterk gedimde LED-lampen worden echter minder efficiënt.Kleur 

De kleur van het licht dat een lamp geeft, varieert van koel wit licht, tot warm gelig licht. 
Op de verpakking staat dat aangegeven met Kelvin (afgekort als K). Licht van gloeilampen is zo'n 2.500 tot 2.700 Kelvin.

Bent u op zoek naar een lamp met een warme kleur licht, kies dan een lamp van 3.000 K of minder. Boven 3.000 K wordt het licht steeds witter en koeler.

Via de site van www.mileucentraal.nl kunt u het effect van lumen en kelvin uit proberen. 
  1.  afbeelding om een en ander te testen.